Sumandak Sabah tampil memperkasakan wanita menerusi muzik

Written by on 30/07/2018

SUMANDAK SABAH meraih tontonan umum di Youtube sebanyak 3 Juta sejak dimuat naikkan ke laman itu. Kesungguhan dua penyanyi kelahiran Sabah ini sememangnya tidak pernah ada penghujung.

Perjuangan mereka dalam bidang muzik terus berkobar-kobar bagi membuktikan kehadiran mereka bukan sekadar tempelan.

Terbaru, Marsha Milan Londoh dan Velvet Aduk bekerjasama untuk sebuah lagu dialek Sabah berjudul Sumandak Sabah.

Bukan sekadar melunaskan impian lama untuk berduet, mereka sebenarnya ada misi besar.

Misi mereka adalah untuk tampil memperkasakan wanita menerusi muzik. Mereka mahu mewakili wanita untuk misi berkenaan dalam segenap sudut.

Menurut Marsha, 33, Sumandak Sabah adalah lagu pertama untuk misi berkenaan dan mereka merancang tampil dengan banyak lagi lagu selepas ini.

“Kami tahu ramai melihatnya sekadar sebuah lagu untuk berseronok dan satu lagi lagu dialek Sabah yang biasa. Bagaimanapun, ada mesej tersirat sebenarnya jika didengar lebih kerap.

“Lagu itu adalah untuk meningkatkan keyakinan setiap wanita supaya menghargai kecantikan dan kelebihan diri, terutama gadis di Sabah.

“Pada mulanya, kami cuma mahu merealisasikan impian berduet yang sekian lama tertangguh. Bagaimanapun, kami sedar tugas kami lebih besar dan mahu berbakti kepada wanita,” katanya.

Mengulas lanjut, Velvet, 31, pula melihat projek berkenaan sebagai satu daripada tanda kebangkitan dan kesungguhannya terus kekal relevan dalam industri muzik.

Walaupun sudah berkeluarga dan menjadi ibu kepada empat cahaya mata bukan penghalangnya mengejar impian sebagai penyanyi.

“Apabila kami memulakan projek ini, saya dan Marsha mendapat idea yang lebih berpandangan jauh daripada sekadar buat lagu. Saya sendiri melihat peluang itu sebagai batu loncatan untuk menyampaikan mesej penting.

“Banyak yang kami boleh sampaikan sebenarnya berdasarkan pengalaman sendiri. Saya sendiri masih bekerja keras untuk kukuhkan kerjaya nyanyian walaupun sudah berkeluarga,” katanya.

Mendapat sentuhan daripada suaminya, Rich, mereka mengakui kualiti tetap menjadi keutamaan walaupun lagu itu kedengaran santai.

“Kalau ikutkan, melodi lagu berkenaan memang tidak lari daripada kebanyakan lagu dialek tempatan di Sabah. Namun, ternyata ia bukan lagu yang mudah dinyanyikan disebabkan kami menitikberatkan vokal untuknya.

“Begitu juga dengan susunan muziknya memang kami pastikan ia sangat berkualiti. Syukur, walaupun ramai tidak faham sesetengah liriknya, ia mula menarik perhatian pendengar di Semenanjung pula.

“Memang tidak sangka apabila melihat jumlah tontonannya di YouTube disebabkan awalnya kami cuma menyerahkan kepada takdir jika ia diterima baik. Rupa-rupanya, penerimaannya luar biasa dan jumlah tontonan meningkat secara organik,” katanya.

 

Baca lebih lanjut klik sini…

 

 

Sumber : Portal online Sayang Sabah

 


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Current track
Title
Artist

Background