VOKfm

Bukan Biasa-biasa

Current track
Title
Artist

Background

Kerajaan Malaysia sedia bantu mangsa culik di perairan Semporna

Written by on 11/09/2018

Sebahagian daripada 15 kru bot nelayan tempatan, Dwijaya 1, yang didatangi orang yang tidak dikenali bersenjatakan M16 dan menculik juragan dan pembantu juragan dalam kejadian di perairan Pulau Gaya, Semporna. Gambar SNT/Ehsan Pembaca

KOTA KINABALU: Kerajaan negeri bersedia membantu sedaya upaya untuk menyelamatkan dua mangsa culik warga Indonesia di perairan Pulau Gaya, Semporna, yang dipercayai didalangi kumpulan menculik untuk mendapatkan wang tebusan (KFR), semalam.

Ketua Menteri, Datuk Seri Mohd Shafie Apdal berkata, walaupun mangsa yang juga nelayan bukan rakyat Malaysia, namun memandangkan mereka diculik semasa bekerja dan berada di perairan negara ini, usaha perlu dilakukan bagi membantu mangsa.

“Kita bukan hanya memperketatkan rondaan, tetapi kita perlu mendapatkan maklumat di mana mangsa berada sekarang untuk memastikan tindakan susulan dapat diambil bagi melindungi rakyat kita dan rakyat negara jiran yang datang ke mari (Sabah).

“Dalam hal ini, dari masa asal mereka, itu perkara lain kerana menyelamatkan nyawa mangsa sekarang lebih penting. Ini menjadi tanggungjawab kita untuk memastikan rakyat negara jiran kita dibantu,” katanya kepada pemberita selepas menghadiri sambutan Maal Hijrah Peringkat Negeri 1440H/2018M di Dewan Saadah, Wisma MUIS, di sini hari ini.

Baca lebih lanjut klik sini

Sumber : SabahNewsToday


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *